ЦЕРБ-СОЛАР изгради още две фотоелектрически централи, всяка с мощност от 30 kW. Централите се намират в област Монтана. Слънчевите панели са Suntech HIPower Series 445 Wp MONO, монтирани на наземна конструкция. Панелите имат висока ефективност на преобразуване 21,3%, постигната чрез усъвършенствана клетъчна технология. Сертифицирани да издържат при силен вятър и натрупване от сняг, панелите са перфектния вариант за Вас!

Инвертори – SAJ SuntrioPlus 33K. Подходящи са за външен монтаж, а вградения вентилатор намалява температурата на основните компоненти. Благодарение на вградената система за мониторинг, екипът ни ще наблюдава работата на централата и ще ви уведоми и реагира при проблеми.

Централите са изпълнени с панели – ZnShine Solar 455 W Bifacial, инвертори -Sungrow  SG40CX, SG110CX и покривна конструкция – ESDEC Flatfix Wave Plus.

ПРЕДЛАГАМЕ комплексни инженерингови решения за изграждане на фотоволтаични централи:

  • Развитие и управление на проекта – изготвяне на финансови и технически модели, съдействие с нужната документация, управление на проекта;
  • Проектиране – изготвяне на идеен и работен проект;
  • Оборудване на склад – постоянни складови наличности на панели, както и на пълната гама оборудване необходима за изграждане на централи;
  • Монтаж – покривни и наземни конструкции за малки и големи централи;
  • Присъединяване – съдействие при подготовка на всички административни документи необходими за процедурата на присъединяване към електроразпределителните дружества;
  • Гаранционно и извънгаранционно обслужване;

Компанията предлага фотоволтаичното оборудване на доказани на пазара производители като Canadian Solar, ZNShine, Suntech, JA Solar, SAJ, SungrowHuawei и други.

Постоянна складова наличност както на панели и инвертори, така и на нужното оборудване за тяхното свързване и изграждане на конструкция.

ЦЕРБ СОЛАР е официален представител и сервизен центърна инверторите SAJ и SUNGROW. Предлага пълна гама оборудване – монофазни и трифазни мрежови инвертори, хибридни инвертори.

За допълнителна информация и въпроси може:

  • да посетите сайта на компанията www.cerbsolar.bg
  • да изпратите запитване през контактната формаhttps://cerbsolar.bg/contacts/
  • или да се обадите на телефон+ 359 89 336 9253

Фотоволтаичните панели PERC се разрастват на пазара, но какво представлява клетъчната технология PERC и какви са нейните предимства? За да разберем по -добре значението на PERC клетъчната технология, нека първо разгледаме някои често срещани недостатъци в стандартните силициеви слънчеви панели. Стандартната клетка на слънчевия панел съдържа два слоя силиций, обикновено наричани „n-тип“ и „p-тип“ заради тяхното отрицателно и положително зареждане. Слънчевият панел създава електричество, когато слънчевата светлина удари слънчевите клетки, като изхвърля електрони от слоя n-тип, докато слоят p-тип ги приема, създавайки електрическо поле. Слънчевите клетки, изградени само с два слоя силициева тел, ще срещнат няколко загуби при ефективността на панела. Първият тип загуби идват от неефективното с улавяне на слънчева светлина, която може да бъде отразена от самата слънчева клетка. Друг вид загуби произтичат от случайното движение на електрони. За щастие някои загуби на ефективност могат да бъдат смекчени от технологията. Например, добавянето на преден пасивиращ слой предотвратява част от отражението. За да предотвратите нежелано движение на електрони през клетката към задния контакт, можете да добавите слой на задната повърхност или да поставите всички проводници на гърба на панела по време на производството.

PERC означава „пасивиран излъчвател и заден контакт“ или „задна клетка“. Слънчевите панели, изградени с PERC клетки, имат допълнителен слой на гърба на традиционните слънчеви клетки. Този допълнителен слой позволява да се улавя повече слънчева светлина и да произвежда повече електричество, което прави PERC клетките по -ефективни от традиционните клетки. Дори ако пространството на покрива не е основен проблем, може да е възможно да се спестят време за инсталиране и разходи чрез използване на PERC модули с по -висока ефективност. Ако даден проект изисква 40 стандартни модула за достигане на желаното годишно производство, можете да намалите количеството на 38 PERC модула,което да намали разходите по окабеляване, конструкция и тн. Много азиатски производители, като JA Solar, Trina Solar, NeoSolar, Gintech, Hanwha Q Cells и Suntech, вече са модернизирали производствените си линии, а няколко други са в процес на това. 

Производителят на фотоволтаични панели ZNSHINE SOLAR разработи графеново покритие за своите соларни панели. На практика това покритие прави модулите самопочистващи се, като това не само намалява разходите за поддръжка, но и обещава по-висока производителност.

Какво всъщност е графенът? Това е единичен равнинен лист от sp²-свързани въглеродни атоми. Графенът има дебелина само един атом и е известен като най-тънкия материал на Земята. Благодарение на високата хидрофилност, водата се стича лесно по панела, а органичните вещества бързо се разрушават в процеса на фотокатализа (процеса на ускоряване на химичните реакции с едновременно излагане на веществото-катализатор и светлинно излъчване). Прахът също се отстранява лесно и не смущава работата на слънчевите панели.

Графеновия модул на ZNSHINE е съвместим с технологията PERC и технологията черен силиций. Графеновата серия  се предлага във формат  графен модул с двойно стъкло,с  което този панел се явява най-високо технологичното решение на пазара.

Системите за мониторинг на фотоволтаична централа позволяват постоянно следене на работата на инвертора и и предоставят актуална информация за състоянието на всеки компонент от системата. SAJ представя нова функция за споделяне на фотоволтаични централи е приложенията eSolar Air и eSoalr O&Mа дистрибутори, монтажници и крайният потребител.

Сега вече може лесно и свободно да споделяте вашата електроинсталация с всекиго, с когото поискате. Освен това можете да я използвате и за различни нужди: Мониторинг, Редактиране и отдалечено конфигуриране.

Платформата за наблюдение, работа и поддръжка (Monitoring, Operation and Maintenance (O&M)) става все по-важна за фотоволтаичните централи. На база необходимостта от развитие на фотоволотаиците, SAJ представя своята иновация на нова генерация интелигентна мониторинг система за фотоволтаици – порталът eSolar. Освен функцията за наблюдение, най-важната иновация на портала eSolar е да помага на техници да следят аларми и разрешават бързо проблеми.

Порталът eSoalr е качена на облак платформа за наблюдение на данни , управление и поддръжка на фотоволтаична централа и управление на енергията, разработена от SAJ. Може да бъде използвана както на компютър, така и на мобилни устройства. Благодарение на нея може да следите работата на централата в реално време. Има опцията да изпраща нотификация по мейл или СМС, както и аларма при грешки в системата.  

Ние от ЦЕРБ СОЛАР се занимаваме както с големи, така и с малки проекти за фотоволтаични централи. Клиентът беше ограничен от страна на покривно пространство, но затова успешно събрахме 5kWp централа.

За централата са използвани фотоволтаични модули на марката Suntech с мощност 445Wp. С размери 2095 х 1039 х 35mm успяхме да съберем 11 панела на ската на покрива.

Инверторът е на SAJ серията R5 – 5kW. Малкият му и стилен дизайн го правят лесен за монтаж. Инверторите от тази серия също имат опцията за дистанционна поддръжка и конфигурация на работните параметри. Тиха генерация с вградени два МРР тракера. Гаранционния му период е 5 години стандартно, с опция за удължаване, което го прави най-добрият избор за вашите нужди.

ЦЕРБ-СОЛАР завърши още една фотоволтаична електроцентрала с инсталирана мощност 30kWp в Банкя.

За системата са използвани фотоволтаични панели Trina Solar 490Wp. Панелите са монокристални с PERC технология. Благодарение на високата си ефективност от 21,1% панелът е перфектното решение за Вашите нужди! Фотоволтаичните модули от тази серия са устойчиви на сурови условия като сол, амоняк, пясък, високи температури и области с висока влажност.

Инверторът е на SAJ Suntrio Plus 33K. Разполага с вграден дисплей за лесен контрол на данните и система за мониторинг, която позволява следене на работните параметри в реално време и тяхното настройване. Подходящи са за външен и за вътрешен монтаж, като имат и обособена зона за поддръжка.

Какво всъщност определя даден производител на фотоволтаични панели като най-добър? Критериите са различни – брой продадени панели, високо качество на оборудването, висока ефективност на панела. Някои от марките обаче биват определени и като Tier 1 производител на фотоволтаични модули.

Понятието „Tier 1” често е използвано като определящо качеството на даден панел. Всъщност то не определя дали един панел е по-качествен от друг или не, а се отнася до фирмата, която произвежда панелите. Сертификатите за качество на продукта нямат нищо общо с понятието Tier 1. Bloomberg New Energy Finance създават списък, който на базата на финансов фактор определя даден производител на панели като Tier 1, Tier 2 и др.

                Производителите на фотоволтаични панели Tier 1 се отличават с това, че шест проекта над 1.5MWp, в които са използвани панели тяхно производство, са одобрени от шест различни банки в рамките на две години. От тук се стига до заключението, че щом банките са приели да финансират такива големи проекти, то панелите са надеждни и сигурни. На база на това проучване Bloomberg New Energy Finance създава списък за годината с фирмите, които отговарят на тoва изискванe, определяйки ги като Tier 1 производител на фотоволтаични панели. Списъкът е наличен за хората, които имат абонамент към Bloomberg, но някои от известните имена са LONGi, Suntech, Trina Solar, ZNShine.

                Въпреки че титлата Tier 1 производител на фотоволтаични панели е базирана на финансов критерий, тя дава сигурност на купувача, че производителя предлага надеждна стока.